nyheder 27. april 1988

WEBVTT

1
00:01:07.300 --> 00:01:10.320
God aften og velkommen til Roskilde LokalTV, der

2
00:01:10.320 --> 00:01:12.820
i aften indeholder meget om det kommende Folketingsvalg.

3
00:01:13.260 --> 00:01:14.800
Blandt andet sender vi i aften fra kl.

4
00:01:15.180 --> 00:01:18.600
22.00 direkte en præsentation af de politiske

5
00:01:18.600 --> 00:01:21.040
partier, der opstiller i Roskilde og Københavnsamt.

6
00:01:22.160 --> 00:01:24.220
I den kommende udsendelse bliver det muligt for

7
00:01:24.220 --> 00:01:25.520
seerne at ringe til studiet.

8
00:01:26.420 --> 00:01:28.640
Men først til TV-køkkenet, der i denne

9
00:01:28.640 --> 00:01:31.420
uge bliver præsenteret af Motel Svalen og Torstrup

10
00:01:31.420 --> 00:01:32.500
Diner Transportable.

11
00:01:33.000 --> 00:01:38.040
God aften, Motel Svalen vil i aften præsentere

12
00:01:38.040 --> 00:01:39.560
dem for en af vores aftenmenuer.

13
00:01:40.280 --> 00:01:45.460
Det er laks, noire, kalvmedaillon med morkelsauce og

14
00:01:45.460 --> 00:01:46.660
grønt med jæsuslæg.

15
00:01:47.620 --> 00:01:50.760
Må jeg præsentere min far, Måns Knudsen fra

16
00:01:50.760 --> 00:01:53.880
Torstrup Diner og mig selv John Knudsen.

17
00:01:54.840 --> 00:01:57.180
Begynder du på laksen?

18
00:01:57.980 --> 00:02:01.780
Ja, og vi har sådan en dejlig Bornholmer

19
00:02:01.780 --> 00:02:07.660
laks her, som man skærer op ved halsen

20
00:02:07.660 --> 00:02:15.520
og skærer langs rygfinnen og fylder binde hele

21
00:02:15.520 --> 00:02:15.960
vejen.

22
00:02:15.960 --> 00:02:17.740
Så lægger man laksen op.

23
00:02:21.400 --> 00:02:25.180
Det er en stor laks, og det har

24
00:02:25.180 --> 00:02:28.040
man normalt ikke brug for i sin private

25
00:02:28.040 --> 00:02:31.340
husholdning, hvis man skal lave til få mennesker.

26
00:02:32.240 --> 00:02:33.960
Men der kan man også hos en fiskehandler

27
00:02:33.960 --> 00:02:36.320
købe et stykke, hvor stort og lille det

28
00:02:36.320 --> 00:02:36.780
skal være.

29
00:02:37.460 --> 00:02:39.480
Men den laks har vi nu altså befriet

30
00:02:39.480 --> 00:02:44.320
fra benene og har pudset den af langs

31
00:02:44.320 --> 00:02:44.780
siderne.

32
00:02:45.660 --> 00:02:49.100
Og så har man heroppe, der sidder nogle

33
00:02:49.100 --> 00:02:51.460
små ben, og det kan man føle med

34
00:02:51.460 --> 00:02:52.020
sine fingre.

35
00:02:52.320 --> 00:02:53.400
Så kan man mærke, og man kan også

36
00:02:53.400 --> 00:02:54.160
se, at de strider op.

37
00:02:54.260 --> 00:02:55.640
Så tager man med en tang og trækker

38
00:02:55.640 --> 00:02:55.980
dem ud.

39
00:02:58.210 --> 00:03:00.450
Og det skal man have alle de små

40
00:03:00.450 --> 00:03:04.610
ben hernede langs med, skal man have heroppe.

41
00:03:06.990 --> 00:03:13.210
Så når man har gjort det, så skærer

42
00:03:13.210 --> 00:03:16.430
man den der laks, vi skal lave.

43
00:03:17.070 --> 00:03:22.050
Laksen filerer med en musfars, og musfarsen laver

44
00:03:22.050 --> 00:03:25.830
vi af vores stumper, vi får fra laksen.

45
00:03:25.830 --> 00:03:32.310
Og derfor skærer vi endestykkerne af, og pudserne

46
00:03:32.310 --> 00:03:34.090
af i siderne.

47
00:03:39.080 --> 00:03:43.320
Og så har man noget ret der, så

48
00:03:43.320 --> 00:03:49.600
skærer man filere af og lægger op.

49
00:04:07.380 --> 00:04:23.730
Så har

50
00:04:23.730 --> 00:04:25.570
vi fået til de to kuverter, vi skal

51
00:04:25.570 --> 00:04:26.050
lave til.

52
00:04:26.830 --> 00:04:29.230
Men normalt så laver vi jo, at hele

53
00:04:29.230 --> 00:04:30.970
laksen skal til at filere og pudser den

54
00:04:30.970 --> 00:04:33.090
helt af, også heroppe i hovedet.

55
00:04:33.090 --> 00:04:35.490
Og det tager vi til vores laksemus.

56
00:04:37.710 --> 00:04:38.770
Og der er jo det gode ved, at

57
00:04:38.770 --> 00:04:40.170
man kan bruge alle stumperne.

58
00:04:44.170 --> 00:04:47.150
Så vil jeg ikke, at du vil til

59
00:04:47.150 --> 00:04:48.130
at starte på dit kød.

60
00:04:48.370 --> 00:04:50.670
Ja, nu skal jeg komme med blenderen til

61
00:04:50.670 --> 00:04:50.810
det.

62
00:04:57.290 --> 00:04:58.490
Så skal vi lige have en ske.

63
00:04:59.650 --> 00:05:01.150
Hvad sker der ikke heroppe?

64
00:05:04.410 --> 00:05:06.990
Vi skal lave en morkelsås.

65
00:05:10.330 --> 00:05:12.810
Og dertil har vi i Danmark, der har

66
00:05:12.810 --> 00:05:15.290
vi tørret morkler, og dem har vi udbødt

67
00:05:15.290 --> 00:05:18.550
i Madeira i cirka en time.

68
00:05:19.790 --> 00:05:25.050
Og de skal vi lave en morkelsås med

69
00:05:25.050 --> 00:05:25.570
fløde.

70
00:05:48.120 --> 00:05:51.580
Vi hælder vores morkler og Madeira op i

71
00:05:51.580 --> 00:05:58.580
gryden og tilsætter vores fløde.

72
00:05:58.580 --> 00:06:03.780
Og det skal indkoges, så det bliver en

73
00:06:03.780 --> 00:06:05.520
lidt krevet konsistens.

74
00:06:06.840 --> 00:06:08.780
Og så skal det tilsmages med salt og

75
00:06:08.780 --> 00:06:09.080
peber.

76
00:06:12.240 --> 00:06:13.800
Skal jeg køre videre med laksen?

77
00:06:14.340 --> 00:06:17.120
Så skulle jeg lave den der laksemus til

78
00:06:17.120 --> 00:06:18.140
de der lakseruller.

79
00:06:18.820 --> 00:06:21.280
Og i vores blender har jeg så laksen,

80
00:06:21.700 --> 00:06:24.620
og den kører vi lige et øje på.

81
00:06:27.780 --> 00:06:30.860
Så har vi laksen hakket, så tilsætter vi

82
00:06:30.860 --> 00:06:32.160
en lille smule piskefløde.

83
00:06:38.060 --> 00:06:41.260
Og stadigvæk lidt fløde, til vi får den

84
00:06:41.260 --> 00:06:41.880
rigtig kraftig.

85
00:06:43.840 --> 00:06:45.460
Og så mærker vi lige på den, om

86
00:06:45.460 --> 00:06:47.460
den skal have en lille smule endnu.

87
00:06:52.140 --> 00:06:54.980
Og så til allersidst, så tilsætter vi lidt

88
00:06:54.980 --> 00:06:56.220
mandesplitter.

89
00:06:58.680 --> 00:07:00.900
Mandesplitter smager jeg gerne, fordi det gør så

90
00:07:00.900 --> 00:07:01.640
meget igen.

91
00:07:01.820 --> 00:07:05.720
Men det giver noget dejligt noget, når man

92
00:07:05.720 --> 00:07:11.040
er tykke på, når man skal spise den

93
00:07:11.040 --> 00:07:11.760
der lakserulle.

94
00:07:12.440 --> 00:07:14.640
Så skal den have lidt salt og en

95
00:07:14.640 --> 00:07:15.580
lille smule peber.

96
00:07:20.900 --> 00:07:23.540
Og så skal den lige have øjeblik med

97
00:07:23.540 --> 00:07:23.840
blenderen.

98
00:07:25.000 --> 00:07:27.880
Så er den der lakse faktisk klar.

99
00:07:30.080 --> 00:07:33.340
Så tager vi den og lægger ind i

100
00:07:33.340 --> 00:07:35.100
vores lakseruller.

101
00:07:43.900 --> 00:07:45.700
Og den skal vi så have over i

102
00:07:45.700 --> 00:07:49.120
en lille gryde, som vi har smurt lidt

103
00:07:49.120 --> 00:07:49.580
med smør.

104
00:08:04.720 --> 00:08:10.190
Og jeg ved ikke om, John, du har

105
00:08:10.190 --> 00:08:13.590
tid til at sætte dem herinde og bage.

106
00:08:14.210 --> 00:08:16.790
Det er de duchessereder, som vi skal have

107
00:08:16.790 --> 00:08:17.070
til.

108
00:08:17.870 --> 00:08:18.150
Jo.

109
00:08:18.970 --> 00:08:20.730
Vi har lært en kartoffelmos.

110
00:08:22.110 --> 00:08:24.210
Og i der er tilsat æggeblommer.

111
00:08:26.050 --> 00:08:27.450
Dem sprøjter vi op.

112
00:08:28.170 --> 00:08:29.810
Først laver vi en bund.

113
00:08:34.340 --> 00:08:37.159
Derefter en grøns.

114
00:08:38.960 --> 00:08:40.960
Og det stiller vi ind i ovnen og

115
00:08:40.960 --> 00:08:41.260
bager.

116
00:08:41.740 --> 00:08:43.700
Her i skal vi have kaviar i midten.

117
00:08:45.820 --> 00:08:48.720
Er der plads i ovnen?

118
00:08:49.400 --> 00:08:51.960
Ja, nu skal jeg lige finde en.

119
00:08:52.840 --> 00:08:53.900
Den er klar, John.

120
00:08:54.100 --> 00:08:54.200
Tak.

121
00:08:58.730 --> 00:09:00.610
Så skal de bage der i 6 minutter.

122
00:09:01.850 --> 00:09:03.810
Og så har vi de lakseruller, der er

123
00:09:03.810 --> 00:09:05.570
nede i den gryde, der er smurt med

124
00:09:05.570 --> 00:09:05.850
smør.

125
00:09:06.310 --> 00:09:07.230
Tilsætter vi hvidvin.

126
00:09:10.870 --> 00:09:12.050
Og til låg.

127
00:09:13.170 --> 00:09:14.830
Det er den plade herovre.

128
00:09:16.110 --> 00:09:17.450
Så skal vi bare lige have en lille

129
00:09:17.450 --> 00:09:18.230
smule sat på.

130
00:09:19.290 --> 00:09:21.210
Vi gør det på kokkermanér, og så bruger

131
00:09:21.210 --> 00:09:21.650
vi fingrene.

132
00:09:22.390 --> 00:09:24.030
Det er det, vi har nærmest ved hånden.

133
00:09:24.730 --> 00:09:26.810
Jeg har sat en pande over og begyndt

134
00:09:26.810 --> 00:09:27.210
at varme.

135
00:09:27.830 --> 00:09:30.470
Vi skal lave råstegte kartofler til kalvmiddag, John.

136
00:09:39.800 --> 00:09:41.740
Dem har jeg skåret i skiver.

137
00:09:44.300 --> 00:09:46.560
Dem prøver jeg lidt af og lægger på

138
00:09:46.560 --> 00:09:50.040
panden nu, når smøret er helt smeltet.

139
00:09:52.500 --> 00:09:54.860
Min morkelsås er begyndt at indkåle.

140
00:09:56.820 --> 00:09:58.760
Det tager lidt tid, så jeg skal stå

141
00:09:58.760 --> 00:10:00.380
og røre i det hele tiden.

142
00:10:02.820 --> 00:10:05.300
Så er fløden ikke begyndt at brænde på.

143
00:10:07.600 --> 00:10:09.280
Skal jeg hjælpe dig lidt, John?

144
00:10:09.300 --> 00:10:09.400
Ja.

145
00:10:11.300 --> 00:10:13.620
Da friskere spares, skal vi have skraldet.

146
00:10:14.280 --> 00:10:14.480
Ja.

147
00:10:15.300 --> 00:10:16.720
Må jeg godt låne din skralde?

148
00:10:16.940 --> 00:10:17.060
Ja.

149
00:10:17.440 --> 00:10:21.820
Så skal jeg skralde de friske slikkerspares.

150
00:10:22.500 --> 00:10:24.900
Der skal man helst ikke have alt for

151
00:10:24.900 --> 00:10:25.820
meget ærmer på.

152
00:10:27.040 --> 00:10:28.040
Dem skralder vi.

153
00:10:29.040 --> 00:10:30.700
Vi lægger dem op langs armene, så man

154
00:10:30.700 --> 00:10:31.500
ikke knækker dem.

155
00:10:38.580 --> 00:10:41.140
Og så skralder jeg dem.

156
00:10:45.740 --> 00:10:49.620
Nu skal vi også sætte vand over til

157
00:10:49.620 --> 00:10:51.060
at kåre sparsene i.

158
00:11:01.050 --> 00:11:06.250
Når vi har skraldet sparsene, så skærer vi

159
00:11:06.250 --> 00:11:09.490
enderne af, så de bliver lige lange.

160
00:11:11.990 --> 00:11:14.510
De ender kan man godt kåre.

161
00:11:14.510 --> 00:11:17.670
Det yderste kan man altså ikke bruge.

162
00:11:17.810 --> 00:11:19.550
Men alle enderne kan man godt bruge, hvis

163
00:11:19.550 --> 00:11:20.430
man laver aspargesuppe.

164
00:11:20.530 --> 00:11:21.470
De seje ender her.

165
00:11:21.870 --> 00:11:23.510
Og skralderen kan man bruge og kåre af

166
00:11:23.510 --> 00:11:25.190
til at lave en aspargesuppe.

167
00:11:27.770 --> 00:11:29.510
Hvis man har viljen til det, kan man

168
00:11:29.510 --> 00:11:34.510
unytte næsten alle naturbrugsdukter 100%.

169
00:11:40.310 --> 00:11:43.470
Jeg har sat vand over til sparsene.

170
00:11:44.150 --> 00:11:45.790
Nu venter vi bare på, at den lige

171
00:11:45.790 --> 00:11:46.370
skal kåre.

172
00:11:49.110 --> 00:11:53.990
Og laksen damper, og der sker ikke noget

173
00:11:53.990 --> 00:11:57.850
med vores ruller her.

174
00:12:01.670 --> 00:12:06.270
Jeg lægger nu kartoflerne ned i det brunede

175
00:12:06.270 --> 00:12:06.630
smør.

176
00:12:07.770 --> 00:12:10.770
Der skal de stå og kåre og stege

177
00:12:10.770 --> 00:12:11.110
møre.

178
00:12:26.540 --> 00:12:31.160
Vores smorkelsås er begyndt at kåre ret kraftigt,

179
00:12:31.340 --> 00:12:34.760
så jeg følger lidt væk fra varmen og

180
00:12:34.760 --> 00:12:38.220
passer på, at det ikke kårer over.

181
00:12:44.320 --> 00:12:49.640
Jeg tilsætter peber og salt til vores råstegte

182
00:12:49.640 --> 00:12:50.280
kartofler.

183
00:13:03.520 --> 00:13:06.420
Til kaldemiddagjorden skal vi også lave en grilleret

184
00:13:06.420 --> 00:13:08.140
tomat med estragonblade.

185
00:13:09.380 --> 00:13:11.740
Der skal vi have en lille klat smør

186
00:13:11.740 --> 00:13:13.900
ovenpå tomaten, som jeg har delt.

187
00:13:15.280 --> 00:13:16.940
Og så skal det ind i ovnen og

188
00:13:16.940 --> 00:13:17.480
grilleres.

189
00:13:22.770 --> 00:13:24.290
Og så er mine laksruller, som jeg har

190
00:13:24.290 --> 00:13:27.490
overdampet, faktisk færdige.

191
00:13:30.630 --> 00:13:34.350
Så dem tager vi op på den fång,

192
00:13:34.490 --> 00:13:34.650
vi har.

193
00:13:34.730 --> 00:13:39.850
Her skal vi bruge tælp til såsen.

194
00:13:46.010 --> 00:13:47.610
Vi lægger dem op i en gryde, så

195
00:13:47.610 --> 00:13:49.010
de kan stå til varme, til vi skal

196
00:13:49.010 --> 00:13:49.470
rette an.

197
00:14:00.260 --> 00:14:01.900
Så sætter vi den fång, vi har der

198
00:14:01.900 --> 00:14:04.260
overkåret lidt af nu, så vi kan få

199
00:14:04.260 --> 00:14:05.120
den kogt lidt ned.

200
00:14:06.420 --> 00:14:10.060
Så sætter vi en varmeplad heroppe, så vi

201
00:14:10.060 --> 00:14:11.040
kan have det stående til varme.

202
00:14:11.560 --> 00:14:14.560
Så lader vi de laksruller lige stå og

203
00:14:14.560 --> 00:14:15.320
holde sig lugende.

204
00:14:29.630 --> 00:14:32.590
Vores kartofler vender jeg lidt, så de kan

205
00:14:32.590 --> 00:14:34.270
blive stegt på begge sider.

206
00:14:37.020 --> 00:14:41.920
Sådan en kartofler skal være dejlig brun, udvendig

207
00:14:41.920 --> 00:14:43.300
og blød indvendig.

208
00:14:43.500 --> 00:14:45.600
Det er en rigtig rostig kartofler.

209
00:14:50.170 --> 00:14:52.630
Jeg sætter vores grillede tomater ind i ovnen

210
00:14:52.630 --> 00:14:53.170
ved siden af.

211
00:14:54.470 --> 00:14:55.450
Ja, det kan du sgu også gøre.

212
00:14:55.450 --> 00:14:58.310
Så sætter vi den her.

213
00:15:07.200 --> 00:15:16.330
Så er vores fång fra laksrullerne ved at

214
00:15:16.330 --> 00:15:17.190
være nedkogt.

215
00:15:21.590 --> 00:15:24.010
Så skal vi have nogle lille blommer.

216
00:15:25.030 --> 00:15:26.170
Ja, det har jeg her.

217
00:15:27.010 --> 00:15:29.530
Jeg tager bare lige og sigter vores lakserfång

218
00:15:29.530 --> 00:15:33.910
lidt, så vi ikke har noget at snalde

219
00:15:33.910 --> 00:15:35.350
ind, når vi skal bagere æggene.

220
00:15:35.970 --> 00:15:40.090
Så har vi æggeblommerne, vi kommer ind, og

221
00:15:40.090 --> 00:15:43.930
dem bagerer vi i den her nedkogte fång.

222
00:15:48.710 --> 00:15:50.050
Jeg vil godt stå herovre.

223
00:15:52.050 --> 00:15:53.590
Og den fisker vi så op.

224
00:15:55.790 --> 00:15:57.330
Den skal jo også have smeltet lidt smør

225
00:15:57.330 --> 00:15:57.710
selv.

226
00:15:58.010 --> 00:15:58.230
Ja.

227
00:16:05.500 --> 00:16:07.580
Og det er jo det normale, når man

228
00:16:07.580 --> 00:16:10.700
arbejder i køkken, når man hjælper sad, at

229
00:16:10.700 --> 00:16:11.820
man supperer hinanden.

230
00:16:14.500 --> 00:16:16.900
Ja, det er fiskeren, det er også smør

231
00:16:16.900 --> 00:16:17.160
nok.

232
00:16:20.280 --> 00:16:21.960
Når vi bagerer æg, så skal man jo

233
00:16:21.960 --> 00:16:24.840
selvfølgelig passe på, at man skal have varme,

234
00:16:25.240 --> 00:16:26.700
og man må selvfølgelig ikke få for meget

235
00:16:26.700 --> 00:16:27.160
varme.

236
00:16:27.520 --> 00:16:29.120
For de skal jo bageres, så de bliver

237
00:16:29.120 --> 00:16:30.920
tykke, så de kan jævne.

238
00:16:31.020 --> 00:16:32.480
Det er jo det, der jævner vores sår.

239
00:16:33.320 --> 00:16:34.600
Det er jo kun æggeblommerne.

240
00:16:43.220 --> 00:16:47.640
Prøv ikke, at du skal i gang med

241
00:16:47.640 --> 00:16:48.200
dit kød.

242
00:16:48.200 --> 00:16:53.200
Jo, jeg vil også smøde vores råske kartofler,

243
00:16:53.300 --> 00:16:55.540
der begynder at blive fine.

244
00:16:56.560 --> 00:16:58.540
Vores vand til at sparsle, den vil jeg

245
00:16:58.540 --> 00:17:01.160
lige sætte op på den her hurtigvarmeplade.

246
00:17:01.740 --> 00:17:03.880
Ja, den er godt til at koge.

247
00:17:04.660 --> 00:17:08.380
I kældemørbrer, der væsker jeg to meter jonger

248
00:17:08.380 --> 00:17:09.000
af på ca.

249
00:17:09.040 --> 00:17:09.940
180 gram.

250
00:17:11.220 --> 00:17:13.780
Det er ca.

251
00:17:13.880 --> 00:17:19.400
her, at vi får sådan en meter jong.

252
00:17:27.970 --> 00:17:29.430
Resten stiller jeg til side.

253
00:17:37.470 --> 00:17:39.170
Så koger vi det og sparsler den.

254
00:17:39.510 --> 00:17:40.370
Så kan du se, at det er 8

255
00:17:40.370 --> 00:17:40.930
jong.

256
00:17:41.330 --> 00:17:42.650
Så kan du få din meter jong over

257
00:17:42.650 --> 00:17:42.910
der.

258
00:17:43.750 --> 00:17:47.230
Og så har vi koget over vores smorkelsår.

259
00:17:48.050 --> 00:17:51.330
Den har også været i den rette konsistens.

260
00:17:52.070 --> 00:17:53.430
Den kan du få herovre.

261
00:17:56.970 --> 00:17:59.750
Og så var der såsen til de der

262
00:17:59.750 --> 00:18:00.390
lakseruller.

263
00:18:00.870 --> 00:18:02.970
Den skal vi nu tilsætte det smeltede smør,

264
00:18:05.270 --> 00:18:06.850
som vi langsomt kommer ind.

265
00:18:14.420 --> 00:18:16.900
Vi tager lidt af vores smør fra kartoflerne.

266
00:18:23.190 --> 00:18:25.610
Så skal vi lige give den en lille

267
00:18:25.610 --> 00:18:26.310
smule peber.

268
00:18:30.360 --> 00:18:31.780
Og så må vi smage på sårsen, om

269
00:18:31.780 --> 00:18:34.500
den er velsmagende, som vi ønsker det.

270
00:18:50.590 --> 00:18:52.710
Køkkenet bruner jeg hurtigt på en meget varm

271
00:18:52.710 --> 00:18:53.250
pande.

272
00:18:53.250 --> 00:18:57.350
Og så når vi lige har brunet det,

273
00:18:57.510 --> 00:19:00.030
så krydrer jeg det med salt og peber.

274
00:19:01.350 --> 00:19:03.310
Og så har vi vores sår.

275
00:19:06.700 --> 00:19:08.020
Så har vi vores sår, og så er

276
00:19:08.020 --> 00:19:09.800
vi klar til køkkenet.

277
00:19:09.920 --> 00:19:15.590
Så venter vi kun på vores brædder.

278
00:19:15.830 --> 00:19:16.630
Og de er også lige ved at være

279
00:19:16.630 --> 00:19:16.830
klar.

280
00:19:16.990 --> 00:19:18.770
Nu er brædderne færdige.

281
00:19:19.610 --> 00:19:21.390
Så vil jeg ikke om, Jon, skal vi

282
00:19:21.390 --> 00:19:22.410
sætte ...

283
00:19:22.830 --> 00:19:25.510
Skal vi begynde at sætte desserten i gang?

284
00:19:25.510 --> 00:19:26.610
Skal vi sætte desserten i gang?

285
00:19:27.290 --> 00:19:28.930
Det bliver vi nødt til, for ellers kan

286
00:19:28.930 --> 00:19:29.550
vi jo ikke følge med.

287
00:19:39.000 --> 00:19:41.300
Det er gang med jættofladen.

288
00:19:41.800 --> 00:19:46.610
Og der tager vi så 50 gram smør.

289
00:19:47.950 --> 00:19:49.890
Og 51 gram sukker.

290
00:19:50.430 --> 00:19:52.290
Og 2,5 dl fløde.

291
00:19:59.240 --> 00:20:00.820
Og 2,5 dl, det må være det

292
00:20:00.820 --> 00:20:01.700
halve af fem jule.

293
00:20:02.360 --> 00:20:04.080
Og det der er sådan en svind her.

294
00:20:09.060 --> 00:20:10.780
Den sætter vi over varmen først.

295
00:20:10.780 --> 00:20:20.690
Så skal vi have en hund

296
00:20:20.690 --> 00:20:23.010
mere, så vi kan ...

297
00:20:26.560 --> 00:20:29.640
Så kommer vi vores smør i til gang

298
00:20:29.640 --> 00:20:30.360
med jættofladen.

299
00:20:30.700 --> 00:20:37.880
Det er over at smelte.

300
00:20:45.320 --> 00:20:47.040
Flikkersparsen vi har her, den har vi sat

301
00:20:47.040 --> 00:20:47.320
over.

302
00:20:47.800 --> 00:20:49.460
Og den koger vi i fem minutter i

303
00:20:49.460 --> 00:20:50.520
fjersk vand.

304
00:20:51.180 --> 00:20:52.980
Og nu skulle de have kogt fem minutter.

305
00:20:53.260 --> 00:20:54.680
Så tager vi dem af og lader dem

306
00:20:54.680 --> 00:20:55.500
stå til varme.

307
00:20:56.640 --> 00:20:57.520
Og trække.

308
00:20:58.840 --> 00:21:00.980
Og samtidig tilsætter vi lidt salt.

309
00:21:03.400 --> 00:21:05.640
Så de kan stå og trække i saltvandet.

310
00:21:07.100 --> 00:21:09.280
Friske sparser skal endelig ikke koge for længe.

311
00:21:11.100 --> 00:21:12.920
Så de er sprøde og dejlige.

312
00:21:14.520 --> 00:21:15.520
Åh, nu er det lige klart.

313
00:21:18.090 --> 00:21:25.450
Så venter vi bare på, at den her

314
00:21:25.450 --> 00:21:27.070
skal blive varm til gang med jættofladen.

315
00:21:31.130 --> 00:21:31.930
Vores morkelsås.

316
00:21:32.410 --> 00:21:34.150
Vores a la creme er næsten nedkogt.

317
00:21:34.550 --> 00:21:35.610
Og så tilsætter vi ...

318
00:21:35.610 --> 00:21:36.170
...

319
00:21:36.170 --> 00:21:38.630
en dømmeglas.

320
00:21:38.810 --> 00:21:41.690
Det er en kraftig rødvindsås, som er nedkogt.

321
00:21:53.270 --> 00:21:54.510
Tilsætter lidt af gangen.

322
00:21:55.330 --> 00:21:58.210
Smager den til, så vi ikke får givet

323
00:21:58.210 --> 00:21:58.690
for meget.

324
00:22:05.620 --> 00:22:08.040
Vores medaljons har jo lidt været i køl,

325
00:22:08.100 --> 00:22:08.960
så den kører lidt kraftigt.

326
00:22:09.700 --> 00:22:11.920
Den ser også fint ud nu.

327
00:22:13.660 --> 00:22:16.420
Og så er vi så smidtet smør.

328
00:22:18.160 --> 00:22:23.900
Vi tilsætter 50 gram mel til, så vi

329
00:22:23.900 --> 00:22:25.140
får en bageop.

330
00:22:26.820 --> 00:22:28.800
I det fløde, vi har sat over, kommer

331
00:22:28.800 --> 00:22:30.660
vi 50 gram sukker i.

332
00:22:36.700 --> 00:22:39.120
Jeg krydrer medaljonerne på begge sider med salt

333
00:22:39.120 --> 00:22:39.520
og peber.

334
00:22:45.670 --> 00:22:47.690
Og der er vi jo som alle kogere

335
00:22:47.690 --> 00:22:49.250
lidt uenige.

336
00:22:49.810 --> 00:22:52.230
Jeg påstår, at der skal satte peber på,

337
00:22:52.590 --> 00:22:54.190
inden man steger kødet.

338
00:22:54.750 --> 00:22:56.350
Og John siger, at det skal der kødes,

339
00:22:56.370 --> 00:22:57.610
når man har stegt kødet.

340
00:22:59.610 --> 00:23:01.050
Det er da klart altså.

341
00:23:01.690 --> 00:23:08.180
Vi har hver vores ideer om, hvordan vi

342
00:23:08.180 --> 00:23:09.680
får det bedste resultat ud af det.

343
00:23:14.180 --> 00:23:16.680
Sådan får jeg noget mere knep på den

344
00:23:16.680 --> 00:23:16.820
der.

345
00:23:16.920 --> 00:23:18.100
John, det er den her over, der kører

346
00:23:18.100 --> 00:23:18.540
stærkt, ikke?

347
00:23:19.940 --> 00:23:22.060
Ja, nu har jeg det.

348
00:23:37.620 --> 00:23:43.410
Så ved jeg ikke, om du har tid

349
00:23:43.410 --> 00:23:46.710
til at piske æggefløden til grammie.

350
00:23:46.870 --> 00:23:47.690
Har du det, John?

351
00:23:47.810 --> 00:23:49.010
Jo, det har jeg.

352
00:23:52.050 --> 00:23:56.670
Så har vi til grammie bagt fløden væk

353
00:23:56.670 --> 00:24:00.650
og melet op, så vi får en lindegg.

354
00:24:00.650 --> 00:24:04.730
Og den læg, den tilsætter vi så æggeblommer.

355
00:24:10.530 --> 00:24:12.290
Fem æggeblommer en af gangen.

356
00:24:15.090 --> 00:24:17.770
Og vi har jo skidt de ægger i

357
00:24:17.770 --> 00:24:18.370
forvejen.

358
00:24:18.690 --> 00:24:20.270
Og der har vi æggevireren i en anden

359
00:24:20.270 --> 00:24:20.710
skål.

360
00:24:21.310 --> 00:24:22.910
Og dem skal vi have stift pisket, vi

361
00:24:22.910 --> 00:24:23.730
skal have her i.

362
00:24:26.430 --> 00:24:29.470
Samtidig med, at vi tilsætter æggeblommeren, tilsætter vi

363
00:24:29.470 --> 00:24:35.030
også 5cl grammie i.

364
00:24:35.350 --> 00:24:37.950
Jeg begynder at piske æggeriderne.

365
00:24:39.590 --> 00:24:40.890
Så vi kan få den ind.

366
00:24:44.030 --> 00:24:47.190
Og det er noget, man gør, hvis siden

367
00:24:47.190 --> 00:24:48.770
er op og pisker æggeblommer i.

368
00:25:03.100 --> 00:25:14.160
Så er den klar

369
00:25:14.160 --> 00:25:15.600
til æggeblommeren.

370
00:25:18.940 --> 00:25:30.040
Og så

371
00:25:30.040 --> 00:25:31.680
skal vi lige se, hvad vi har i

372
00:25:31.680 --> 00:25:31.780
ovnen.

373
00:25:32.780 --> 00:25:41.620
Der har vi vores redder, som nu er

374
00:25:41.620 --> 00:25:42.240
færdig.

375
00:25:45.160 --> 00:25:47.340
Vores tomater, som er dejligt varme.

376
00:25:56.570 --> 00:25:58.250
Det er også fint, Bjørn.

377
00:25:58.790 --> 00:25:59.490
Meget fint.

378
00:26:00.590 --> 00:26:03.070
Ja, det er supert.

379
00:26:04.510 --> 00:26:08.710
Så får jeg æggeblommeren.

380
00:26:08.750 --> 00:26:09.570
Skal vi komme den her op i?

381
00:26:10.030 --> 00:26:10.690
Jo, det gør vi.

382
00:26:11.870 --> 00:26:13.070
Der er det mere plads i.

383
00:26:21.700 --> 00:26:23.700
Og det skal lige piskes godt igennem.

384
00:26:23.700 --> 00:26:23.800
Så kommer vi den ind.

385
00:26:35.600 --> 00:26:37.460
Og så den der dej, vi har her.

386
00:26:37.860 --> 00:26:42.520
Der har vi så skåle, som vi har

387
00:26:42.520 --> 00:26:44.520
smurt og drysset med sukker.

388
00:26:45.920 --> 00:26:46.820
Helt oppe af kanten.

389
00:26:46.880 --> 00:26:50.880
Helt oppe af kanten, så chaufféen ikke hænger

390
00:26:50.880 --> 00:26:51.740
fast i siderne.

391
00:26:51.740 --> 00:26:53.920
Og det fylder vi så i skåle.

392
00:26:54.360 --> 00:26:55.600
Cirka halvt fyldt.

393
00:27:03.190 --> 00:27:04.530
Og så går de i ovnen.

394
00:27:05.250 --> 00:27:07.810
Og de står i ovnen i cirka 20

395
00:27:07.810 --> 00:27:09.650
minutter ved 200 grader.

396
00:27:14.630 --> 00:27:17.070
Så, Bjørn, lige tæt det hele over, så

397
00:27:17.070 --> 00:27:18.670
vi er klar til at regne.

398
00:27:18.670 --> 00:27:20.730
Bare ikke længe, så vi bliver klar til

399
00:27:20.730 --> 00:27:20.990
at regne.

400
00:27:21.890 --> 00:27:22.410
Rigtigt.

401
00:27:25.680 --> 00:27:27.040
Din sovs er klar.

402
00:27:27.040 --> 00:27:28.240
Sovsen er klar.

403
00:27:29.200 --> 00:27:31.160
Pedaljoggerne varmer jeg lige igennem igen.

404
00:27:33.560 --> 00:27:34.960
Min dagsruller er klar.

405
00:27:36.440 --> 00:27:37.520
Jamen, så kører vi.

406
00:27:37.920 --> 00:27:39.680
Nu skal jeg komme med tallerkenerne.

407
00:27:40.020 --> 00:27:41.920
Jeg har to varme tallerkener her til min

408
00:27:41.920 --> 00:27:42.240
fisk.

409
00:27:42.780 --> 00:27:44.260
Og du har dit varme flad.

410
00:27:45.200 --> 00:27:45.300
Ja.

411
00:27:48.160 --> 00:27:49.820
Så må jeg låne dine palæstier.

412
00:27:50.480 --> 00:27:50.580
Ja.

413
00:27:56.540 --> 00:27:57.660
Varme fræder.

414
00:28:00.100 --> 00:28:01.420
Og så har vi dagsrullerne.

415
00:28:08.010 --> 00:28:08.690
Sovlaksruller.

416
00:28:09.270 --> 00:28:10.710
Så har vi lige vores salat her.

417
00:28:11.850 --> 00:28:12.150
Lækker.

418
00:28:16.410 --> 00:28:17.090
Frad.

419
00:28:19.170 --> 00:28:20.990
Lige et stykke skik.

420
00:28:23.330 --> 00:28:26.470
Og så har vi vores dejlige sovs her.

421
00:28:28.870 --> 00:28:32.530
Som vi så maskerer over rullerne.

422
00:28:41.750 --> 00:28:42.110
Det vil jeg gøre.

423
00:28:42.170 --> 00:28:45.930
Moderne kokke i dag, de begynder med at

424
00:28:45.930 --> 00:28:47.270
lægge sovsen på tallerkenen.

425
00:28:47.270 --> 00:28:51.650
Og så lægge kød eller fisken oveni.

426
00:28:52.590 --> 00:28:53.650
Det er den gamle skole.

427
00:28:53.770 --> 00:28:55.590
Vi maskerer vores ting.

428
00:29:02.540 --> 00:29:07.460
Og så har vi jo brugt vores sæskredder.

429
00:29:07.900 --> 00:29:09.440
Så fylder vi kaviar i.

430
00:29:12.770 --> 00:29:15.090
Det er den røde kaviar vi bruger.

431
00:29:16.070 --> 00:29:18.190
Vi må desværre erkende jo, at det er

432
00:29:18.190 --> 00:29:19.550
jo en farve ting.

433
00:29:19.890 --> 00:29:21.810
Men det er den sorte kaviar altså også.

434
00:29:23.350 --> 00:29:26.590
Det er jo noget man laver af stenbigerovn.

435
00:29:27.750 --> 00:29:29.050
Hjælpe med at pynte.

436
00:29:29.770 --> 00:29:30.610
Jeg har sagt det også.

437
00:29:31.150 --> 00:29:31.930
Rød salat.

438
00:29:33.290 --> 00:29:36.650
Og så oven på rullerne.

439
00:29:37.390 --> 00:29:38.270
Så drysser vi.

440
00:29:40.750 --> 00:29:41.390
Hasnøflæger.

441
00:29:50.630 --> 00:29:52.370
Rød salat og rød salat.

442
00:29:52.830 --> 00:29:55.210
Så er fisken klar.

443
00:29:57.170 --> 00:30:00.210
Så serverer vi det på tallerkenen.

444
00:30:01.110 --> 00:30:03.250
Så er John klar at anrette.

445
00:30:04.670 --> 00:30:07.430
Kaldemiddelhjortene er an på faget i midten.

446
00:30:11.950 --> 00:30:16.470
Og vores asparges.

447
00:30:18.970 --> 00:30:20.130
Hvad kan jeg gøre?

448
00:30:21.150 --> 00:30:21.950
Her.

449
00:30:26.950 --> 00:30:28.970
Nu er det jo varme ting vi skal

450
00:30:28.970 --> 00:30:29.610
arbejde med.

451
00:30:34.990 --> 00:30:36.530
Hvor er tomaterne her?

452
00:30:37.410 --> 00:30:39.730
Dem ligger vi her ved siden af kaldemiddelhjorten.

453
00:30:40.170 --> 00:30:42.930
Og til sidst vores tomater.

454
00:30:43.630 --> 00:30:45.470
De der tomater smager dejligt.

455
00:30:45.610 --> 00:30:46.310
Vi skærer dem igennem.

456
00:30:46.650 --> 00:30:48.450
Fordi vi rigtig kan få smagen ned i

457
00:30:48.450 --> 00:30:48.930
tomaten.

458
00:30:49.210 --> 00:30:50.230
Af eftergangbladene.

459
00:30:51.210 --> 00:30:53.950
Der ligger vores rostdækte kartofler her.

460
00:30:54.310 --> 00:30:54.730
Overhen.

461
00:30:56.630 --> 00:30:58.290
Har du tid til at kigge på vores

462
00:30:58.290 --> 00:30:59.170
granulesouffléer?

463
00:30:59.270 --> 00:31:00.570
Ja, jeg har lige kigget på dem, John.

464
00:31:00.650 --> 00:31:01.630
Jeg tør ikke lukke op endnu.

465
00:31:01.870 --> 00:31:03.010
Nej, vi venter lidt.

466
00:31:03.610 --> 00:31:04.710
Men den har arbejdet fint.

467
00:31:11.880 --> 00:31:13.860
Så ved jeg ikke om vi skal præsentere

468
00:31:13.860 --> 00:31:14.320
det henved.

469
00:31:15.580 --> 00:31:17.340
Nå, lige et øjeblik.

470
00:31:17.560 --> 00:31:21.280
Vi skal lige have noget grøn karosser på.

471
00:31:21.660 --> 00:31:24.140
Og så skal du have lidt mortesauce.

472
00:31:24.140 --> 00:31:27.920
Det var noget med det moderne i køkkenet.

473
00:31:30.100 --> 00:31:30.540
Således.

474
00:31:31.640 --> 00:31:34.360
Og her har jeg saucekanden til vores morgelsauce.

475
00:31:41.160 --> 00:31:42.760
Og så skal vi have lidt af morgelsauce

476
00:31:42.760 --> 00:31:43.780
her på fadet også.

477
00:31:43.920 --> 00:31:44.360
Skal vi lige?

478
00:31:44.960 --> 00:31:46.760
Man skærer den en lille smule.

479
00:31:50.800 --> 00:31:51.240
Så.

480
00:31:56.980 --> 00:31:59.440
Ja, så er vi næsten færdige til.

481
00:31:59.440 --> 00:32:00.680
Ja, vi venter kun på at sætte den,

482
00:32:00.720 --> 00:32:00.900
John.

483
00:32:01.780 --> 00:32:07.160
Jeg har jo begyndt med vores steg.

484
00:32:07.340 --> 00:32:08.700
Jeg skal lige have bestigt på fadet.

485
00:32:12.540 --> 00:32:14.220
Så fortsætter vi her.

486
00:32:25.930 --> 00:32:28.430
Og så venter vi kun på at sætte

487
00:32:28.430 --> 00:32:28.810
den der.

488
00:32:30.010 --> 00:32:30.490
Morgelsauce.

489
00:32:32.870 --> 00:32:34.190
Jeg kan bare lukke op en gang.

490
00:32:35.010 --> 00:32:35.990
De er super fine.

491
00:32:36.710 --> 00:32:37.770
Se, de går rigtig op.

492
00:32:43.390 --> 00:32:46.310
Og de har nu fået...

493
00:32:46.310 --> 00:32:48.170
Den er færdig lige...

494
00:32:48.170 --> 00:32:50.810
Ja, de skal bare have to minutter til,

495
00:32:50.970 --> 00:32:51.350
så er de klar.

496
00:32:56.230 --> 00:32:58.670
Og jeg ved ikke, om du lukker vinden

497
00:32:58.670 --> 00:32:59.110
op, John?

498
00:33:00.290 --> 00:33:00.490
Jo.

499
00:33:02.830 --> 00:33:08.580
Hvis jeg tager...

500
00:33:08.580 --> 00:33:11.340
Til vores dags noire.

501
00:33:11.580 --> 00:33:15.820
Der vil jeg anbefale en Alsace Riesling.

502
00:33:16.740 --> 00:33:20.420
Det er en tør og frisk hvidvin, som

503
00:33:20.420 --> 00:33:23.180
er virkelig dejlig til fisk.

504
00:33:25.060 --> 00:33:28.080
Og til kalmedaljommerne.

505
00:33:28.460 --> 00:33:31.220
Der vil jeg bruge en Bordeaux La Cour

506
00:33:31.220 --> 00:33:31.540
Parfum.

507
00:33:31.540 --> 00:33:36.740
Det er en dejlig hvidvin med kraftig smag,

508
00:33:37.340 --> 00:33:39.060
som passer fint til kalvekød.

509
00:33:58.850 --> 00:34:00.990
Ja, så kommer vi til desserten, John.

510
00:34:01.830 --> 00:34:03.150
Det skal jo være nu og her.

511
00:34:03.950 --> 00:34:06.710
Der er skæret og flyttet.

512
00:34:06.710 --> 00:34:11.469
Så er vores Grand Marnier-soufflé op.

513
00:34:12.130 --> 00:34:14.190
Når den kommer ud i kulden, så begynder

514
00:34:14.190 --> 00:34:15.469
den jo at gå ned igen.

515
00:34:15.969 --> 00:34:17.110
Så det er nu, der skal gå stærkt

516
00:34:17.110 --> 00:34:17.770
med at servere den.

517
00:34:18.370 --> 00:34:21.110
Det skal være timet fra køkken og fra

518
00:34:21.110 --> 00:34:21.770
serveringens side.

519
00:34:22.909 --> 00:34:23.730
Stil ud lidt over.

520
00:34:23.830 --> 00:34:27.489
Jeg er ved at trække vores hvidvin op.

521
00:34:27.489 --> 00:34:27.670
Ja.

522
00:34:33.989 --> 00:34:35.730
Du mener, vi skal smage på den her?

523
00:34:38.630 --> 00:34:39.770
Ja, det synes jeg.

524
00:34:52.030 --> 00:34:53.389
Ja, skål.

525
00:34:53.929 --> 00:34:54.590
Skål også.

526
00:34:54.889 --> 00:34:56.150
Og velkommen til Mortels Ferie.

527
00:34:56.890 --> 00:34:57.590
Tak for i aften.

528
00:34:57.650 --> 00:34:58.390
Tak for i aften.

529
00:36:30.200 --> 00:36:31.780
Nu holder vi en pause til kl.

530
00:36:31.880 --> 00:36:34.320
20.05, hvor vi kommer igen med Roskilde

531
00:36:34.320 --> 00:36:39.400
-magasinet, sportsmagasinet, et modshow, ungdomsprogram på stedet og

532
00:36:39.400 --> 00:36:42.220
en direkte udsendelse om det kommende folketingsvalg.

533
00:36:42.540 --> 00:36:43.940
Vi ses om cirka 20 minutter.
  • TV-køkkenet er med kokke fra Hotel Svanen i Tåstrup
Serie
Dato udgivet
Dope sheet: Klik for at downloade
Metainformation for administratorer
Faustnr
9 649 440 8
Varighed tidskode
00:37:10:00
Varighed sekunder
2230
Klassifikationsnummer
Båndnummer
1195
Import må ikke længere overskrive dette
Afbrudt
Video er online
Tilsluttet

Kommentarer